Raid

Raid

Som tidligere nævnt gå jeg op i hukommelse og lagring.
En af de tingene jeg synes er rigtig spændende indenfor hukommelse er Raid.

Raid er en måde kombinere flere lagrings medier på, enten for at opnå højre hastighed eller prøve at sikre indholdet på enhederne. Basis er man sæt min. 2 diske sammen.

Raid står for “Redundant Array of Independent Disks”.

Det bliver oftes brugt til servere eller NAS. Jeg bruger et system der ikke er på nettet til at backup af mine fotos ( På SU var det for dyrt at købe en NAS til min backup), læs mere omkring min backup løsning her.

 

Raid niveauer:

Der findes flere forskellige niveauer af Raid, jeg vil hurtigt gennemgå de mest brugte,:

Raid 0:

Min. antal diske: 2

Redundans: Hvis en diske går ned så ryder det hele.

Kort forklaring: Raid 0 bruges til øge hastighed ved at splitte ens data ud på 2 eller flere diske, dette gør det hurtigere at overføre data. Når du så åbner et program eller dokument så kan computeren læse fra begge diske og dermed minimere flaskehals. men man skal være opmærksom på der så er doblet så stor changes for at miste sin data, da hvis bare en disk går ned mister man alt ens data.

 

Raid 1:

Min. antal diske: 2

Redundans: Ved brug af 2 diske kan en disk gå ned uden man mister data

Kort forklaring:  Man spejler diskene (man kalder det også mirroring), så hvis man f.eks. bruger 2 diske indholder de begge 100% det samme, dette gør også hvis man f.eks. bruger to 1 TB hardiske har man kun 1 TB plads.

Man skal her være opmærksom på at hvis man sletter en file slettes den på begge diske, så det ikke en backup i forhold til hvis man ved en fejl for slettet filer.

Raid 4:

Min. antal diske: 4

Redundans: ved brug af 4 diske kan 1 disk kan gå ned unden man mister data

Kort forklaring: Fungere langt hen af vejen som raid 1, men bruger bare 4 diske. Det er dog en del mere effectivt, da f.eks. har 4 diske af 1TB så har 3 TB brugbart plads, hvor hvis man brugte Raid 1 ville man kun havde haft 2 TB. Der er dog stadigvæk kun 1 disk der kan gå ned. Der bruges en dedikeret paritetsdisk.

Raid 5:

Min. antal diske: 4

Redundans: ved brug af 4 diske kan 1 disk kan gå ned unden man mister data

Kort forklaring: Raid 5 er nok det niveau der bruges mest i server idag. det minder meget om raid 4 men i der er ikke nogen dedikeret paritetsdisk, men det bliver spredt ud på alle 4 diske. det kører også en smule hurtigere end raid 4.

 

Nested RAID:

Nested raid gå ud på at man kombinere flere raid niveauer. Ved at gøre dette kan man f.eks. forbedre hastigheden eller fejltolerancen.

RAID 01 og 10:

Her kombinere man raid 0 og raid 1, forskellen på de to er hvilken rækkefølge man sætte det op i, hvor det meget simpelt er det første tal definere hvad man gør først.

Min. antal diske: 4

Redundans: Kun en disk kan gå ned.

Kort forklaring: Begge kræver et lige antal diske for at fungere. Fejlolerancen er bedre ved Raid 10 end ved Raid 01.

 

Hvem har brug for det?

Før i tiden var det for dyrt for privat personer at havde et raid system, men i  dag kan man købe til et fornuftigt beløb, prisen for mit setup:

RaidSonic ICY BOX 640 kr.

2 x 1 TB WD Blue 323 kr stk

Så mit system løber op i 1.286 kr.

Kan sikkert også gøres billigere, mit har jeg haft en del år nu.

Systemet jeg har er super let at sætte op, og krævet ikke meget af mig, man kan sikkert godt gøre det billigere end det.

Raid er god idé til folk der har følesomme data, som de helst ikke vil miste.
f.eks. familie fotos eller video, data som kan være uerstattelige.

En del motherboards (bundkort) understøtter i dag også Raid, så hvis man har et nyere motherboard er der stor change for man kan spare boksen jeg f.eks. har væk og kun købe f.eks. to harddiske og sætte til. Jeg har dog ikke selv afprøvet dette og ved derfor ikke hvor let det er at sætte op.  Kan dog godt finde på at gøre det på et tidspunkt, da mit eget motherboard understøtter muligheden for det.

Generelt:

Der er fordele og ulemper ved dem alle, jeg vil nok opdaterer dette indlæg stille og roligt senere med fordele og ulemperne ved der forskellige niveauer. Vigtigt er man vælge det der passer til ens behov.  Hvis man f.eks. bruger det som backup system, så har man sikkert ikke brug for det er super hurtigt og skal man ikke tænke det ind i valget.  Mit system er f.eks. bare en simpel spejling, her bruger jeg 2 af de billigste af Western Digital hardiske og bruger det kun til at overføre til som backup, det sker ikke så tit at jeg læser fra den. Derfor har jeg ikke haft brug for hastighed og har kunne spare penge på den måde. Hvis jeg på et tidspunkt fik råd ville jeg gerne havde havde et raid 5 system, der synes jeg klart man for mest for pengene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *